Cấu tạo, vai trò, cơ cấu trục khuỷu thanh truyền

Rate this post

Boshti me gunga njihet edhe si bosht me gunga. Kjo është pjesa kryesore, duke luajtur një rol të rëndësishëm në strukturën e motorit. Mekanizmi i boshtit të shufrës lidhëse është gjithnjë e më popullor për përdorim në makineri, motorë, etj.

1. Çfarë është bosht me gunga?

Boshti me gunga është pjesa e motorit që konverton lëvizjen reciproke të pistonit në lëvizje rrotulluese. Prandaj, ata marrin forcë nga pistoni për të krijuar një çift rrotullues për të prodhuar punë që do të dërgohet në pjesën e punës dhe marrin energji nga volant për t’u transferuar përsëri në piston për të kryer proceset e punës.

Çfarë është boshti me gunga po i bën shumë njerëz të pyesin veten
Çfarë është boshti me gunga po i bën shumë njerëz të pyesin veten

Gjatë procesit të punës, boshti me gunga do të jetë nën ndikimin e forcës së gazit, forcës së inercisë dhe forcës centrifugale të inercisë. Kjo është një nga pjesët e rëndësishme të motorit dhe aktualisht është e interesuar nga shumë njerëz.

2. Ndërtimi i boshtit me gunga

Boshti me gunga ka një strukturë të përbashkët duke përfshirë: kokën e boshtit me gunga, qafën e boshtit të gungës, gjilpërën me gunga, faqe me gunga, kundërpeshë, bishtin e boshtit, veçanërisht si më poshtë:

 • Koka e boshtit me gunga: Zakonisht është e pajisur me priza për të nisur ose rrotulluar, rrotulla drejton ventilatorin, pompën e ujit, ingranazhet që drejtojnë boshtin me gunga, etj.
 • Qafa e boshtit me gunga: Kjo është një pjesë mjaft e rëndësishme e boshtit të gungës. Në shumicën e motorëve, qafa e boshtit të gungës është zbrazur për të ruajtur vajin lubrifikues. Në të njëjtën kohë, ingranazhet drejtojnë boshtin me gunga, etj. Ngjashëm me kokën, qafa e boshtit të gungës mund të pajiset gjithashtu me një amortizues rrotullimi sipas dëshirës.
 • Kunja e fiksimit: Kjo është pjesa që luan rolin e lidhjes me skajin e madh të shufrës lidhëse në mekanizmin e boshtit të shufrës lidhëse. Ato janë të përpunuara me temperaturë të lartë, e cila rrit fortësinë dhe ka një shkëlqim të caktuar. Normalisht, numri i kunjave të fiksimit është gjithmonë i barabartë me numrin e cilindrave të motorit (motori me një cilindër). Kunja e fiksimit është gjithashtu më e vogël në diametër se boshti me gunga. Ngjashëm me boshtin me gunga, boshti me gunga mund të zbrazet për të zvogëluar peshën e boshtit të gungës dhe për të ruajtur vajin lubrifikues. Përveç kësaj, boshllëqet kanë gjithashtu efektin e filtrimit të vajit lubrifikues.
 • Bërryl: Shumica kanë një elips që luan rolin e shpërndarjes më të arsyeshme të stresit. Kjo është gjithashtu pjesa që lidh qafën e boshtit dhe qafën e kunjit.
 • Kundërpesha: Kjo pjesë luan rolin e ndihmës për të balancuar forcat e çekuilibruara dhe momentet e inercisë së motorit. Përveç kësaj, ai gjithashtu zvogëlon ngarkesën në kushinetë dhe është një vend për të shpuar peshën e tepërt kur balanconi boshtin me gunga. Kundërpeshat fabrikohen me bërryl ose çmontohen dhe më pas ngjiten ose ngjiten në bërryl.
 • Bishti i boshtit me gunga: Mbi bisht, ka një volant me detyrën kryesore të transmetimit të fuqisë në pjesën e jashtme.
Tham Khảo Thêm:  Mẫu quyết định xử phạt vi phạm hành chính (Năm 2023)
Struktura e boshtit me gunga përbëhet nga shumë komponentë
Struktura e boshtit me gunga përbëhet nga shumë komponentë

Çdo pjesë përbërëse e boshtit të gungës luan një rol të caktuar. Megjithatë, të gjithë ata punojnë në mënyrë sinkronike për të krijuar funksionimin më të qetë për motorin në veçanti dhe pajisjet që përdorin motorin në përgjithësi. aty brenda, forklift është një shembull kryesor.

3. Përdorimet e boshtit me gunga

Sipas informacionit të përmendur më lart, boshti me gunga luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në motor. Por cilat janë përdorimet e tyre specifike? Detyrat kryesore të boshtit me gunga janë:

 • Boshti me gunga merr forcën e pistonit përmes shufrës së lëvizjes, duke e kthyer forcën reciproke në rrotullim. Më pas ato lidhen me sisteme të tjera për të formuar një motor të plotë.
 • Mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse është përbërësi kryesor i motorit
 • Me një motor me djegie të brendshme që përdor këtë mekanizëm, gjatë procesit të punës, boshti me gunga është përgjegjës për marrjen e forcës nga pistoni për të krijuar çift rrotullues për boshtin e daljes (bosht tufë, kuti ingranazhi në makina). Në të njëjtën kohë, ata marrin energjinë e ruajtur në volant dhe e shndërrojnë atë në shtytje që pistoni të ngrihet dhe të bjerë, duke kryer kështu ciklin më të qetë të punës të motorit.

4. Klasifikimi i boshtit me gunga

Aktualisht, ekzistojnë dy lloje të zakonshme të boshtit me gunga: bosht me gunga të papërpunuar dhe bosht me gunga të përbërë. Çdo lloj ka karakteristikat dhe aplikimet e veta, veçanërisht si më poshtë:

Bosht i fortë me gunga

Bosht me gunga të përbashkët

 • Ka boshte, jakë dhe bërryla që bëhen në një bllok dhe nuk mund të çmontohen.
 • Përdoret zakonisht në motorë të përmasave të vogla dhe të mesme (p.sh. traktorë).
 • Qafa e boshtit, qafa anësore dhe faqja e fiksimit prodhohen veçmas dhe më pas bashkohen për të formuar një bosht.
 • Përdorur zakonisht në motorë të mëdhenj dhe në disa motorë me kapacitet të vogël, me pak cilindra dhe koka të mëdha, shufra lidhëse nuk pritet në gjysmë.

Në varësi të strukturës së pajisjes, motorit përkatës etj., një nga dy llojet e boshtit me gunga mund të zgjidhet si më sipër. Çdo lloj boshti me gunga ka gjithashtu një parim të ndryshëm funksionimi, kështu që përdoruesit duhet t’i kushtojnë vëmendje.

Ekzistojnë 2 lloje themelore të boshtit me gunga
Ekzistojnë 2 lloje themelore të boshtit me gunga

5. Mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse

5.1 Çfarë është një bosht me gunga shufra lidhëse?

Boshti me gunga është një nga pjesët e rëndësishme të një motori me djegie të brendshme. Boshti me gunga i shufrës lidhëse është një mekanizëm kompleks i pjesëve të ndërlidhura dhe që veprojnë. Ato janë një sistem i domosdoshëm për funksionimin e motorit.

5.2 Struktura e boshtit me gunga të shufrës lidhëse

Struktura e boshtit të shufrës lidhëse përbëhet nga 3 grupe kryesore detajesh: pistoni, shufra lidhëse dhe boshti me gunga. Të tre pjesët kanë një marrëdhënie të ngushtë, të lidhura së bashku për të krijuar një funksionim sinkron për motorin. Këtu janë informacionet bazë për të tre pjesët:

Pistonat: Ka të njëjtën strukturë si një kompresor ajri ose një cilindër avulli i vendosur brenda motorit të makinës. Detyra e pistonit është të koordinohet me cilindrin dhe kapakun e motorit për të formuar një dhomë djegieje, duke marrë forcën e krijuar nga gazi i djegies për të transmetuar forcën në boshtin e gungës. Boshti me gunga punon për të kryer proceset e marrjes, ngjeshjes, djegies, zgjerimit dhe shkarkimit.

Tham Khảo Thêm:  Hãy tưởng tượng mình gặp gỡ và trò chuyện với người lính lái

Pjesët e pistonit kanë një formë që përfshin pjesën e sipërme, kokën dhe trupin në një bllok të vetëm.

 • Maja e pistonit: Detyra kryesore është të marrë presionin e gazit, kështu që ka rezistencë të lartë ndaj nxehtësisë. Ka 3 lloje kryesore: maja konkave, maja e sheshtë dhe maja konveks.
 • Koka e pistonit: Përfshin foletë e montimit të unazës së ajrit dhe vajit. Në të njëjtën kohë, në fund të brazdës së unazës, ka vrima të vogla thellë brenda. Ata luajnë rolin e furnizimit me vaj në motor.
 • Trupi i pistonit: I lidhur me shufrën lidhëse për të gjeneruar forcë rrotullimi të boshtit të gungës. Ata kanë për detyrë të drejtojnë lëvizjen në cilindër.

Shufra e transmisionit: Luan rolin e transmetimit të forcës nga pistoni përmes boshtit të gungës.

Shufra lidhëse përbëhet nga 3 pjesë:

 • Kokë e vogël: Është një cilindër i rrumbullakët për të vendosur pistonin përmes një shufre kunjash. Ekziston një shtresë e hollë argjendi e veshur në pikën e kontaktit midis dy pjesëve të pistonit dhe shufrës lidhëse për të minimizuar fërkimin, duke ndihmuar kështu në zgjatjen e jetës së dy pjesëve.
 • Koka e madhe: Pozicioni është përballë kokës së vogël. Kjo është pjesa që lidh boshtin me gunga të shufrës lidhëse. Ato janë bërë me saktësi të lartë për të siguruar që funksionimi midis bulonave të mos jetë i lirshëm si dhe për të siguruar funksionimin më të qetë të motorit.
 • Trupi i shufrës lidhëse është përgjegjës për lidhjen e skajit të madh dhe skajit të vogël të shufrës lidhëse së bashku për të krijuar një bllok sinkron.

Bosht me gunga: Ndërsa informacioni është përditësuar më sipër, kjo pjesë është e lidhur ngushtë me pistonin përmes shufrës së lëvizjes, duke krijuar një forcë inercie që bën që boshti të rrotullohet në mënyrë të barabartë. Kjo është arsyeja pse boshtet me gunga janë projektuar posaçërisht për t’i bërë ballë përkuljes, përdredhjes dhe konsumit në boshtet e gungës. Struktura kryesore e boshtit të gungës përbëhet nga 6 pjesë:

 • Koka e boshtit me gunga.
 • Kunja e bërrylit e lidhur me shufrën lidhëse për të marrë forcë.
 • Qafa e fiksimit është në formë cilindrike dhe është boshti kryesor i rrotullimit.
 • Bërryli është lidhja midis qafës dhe bërrylit për të transmetuar forcën midis dy pjesëve.
 • Dekorative.
 • Fundi i boshtit me gunga është fundi i lidhur me volantin brenda motorit të automjetit.
Mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse luan një rol të rëndësishëm në motor
Mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse luan një rol të rëndësishëm në motor

Mund të thuhet se mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse është përbërësi kryesor i motorit. Që motori të funksionojë në mënyrë të qëndrueshme, duhet të ketë këtë pjesë. Në veçanti, mekanizmi i boshtit me gunga të shufrës lidhëse luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në një motor me djegie të brendshme.

6. Informacione të tjera

6.1 Nga çfarë materiali është bërë boshti me gunga?

Me një rol dhe strukturë të rëndësishme siç u përmend më lart, nga çfarë materiali duhet të jetë boshti me gunga? Disa raste specifike janë si më poshtë:

 • Boshti me gunga është bërë nga krom, nikel dhe aliazh çeliku: Ndihmon në sigurimin e ngurtësisë, qëndrueshmërisë dhe rezistencës së madhe ndaj konsumit.
 • Në rastin e motorëve me shpejtësi të ulët si motorët detarë dhe të palëvizshëm, boshti është zakonisht prej karboni si C35, C40, C454 ose gize sferike grafit.

Këto janë materialet bazë për prodhimin e boshteve me gunga. Çdo prodhues do të hulumtojë dhe prodhojë shumë lloje të ndryshme boshti me gunga. Në varësi të nevojave të përdoruesit, përdoruesi mund të zgjedhë llojin e duhur.

Tham Khảo Thêm:  Bài thơ Tiếng hát con tàu

6.2 Kushtet e punës së boshtit me gunga

Ndoshta shumë njerëz nuk e dinë, boshti me gunga është shpesh nën ndikimin e forcës së gazit, forcës inerciale të rrotullimit. Këto forca janë komplekse dhe luhatjet periodike shkaktojnë lëkundje përdredhëse. Prandaj, boshti me gunga duhet të plotësojë kërkesat për përkulje, përdredhje dhe rezistencë ndaj konsumit në qafën e boshtit. Ky është gjithashtu gjendja bazë e punës së boshtit të gungës.

Për një motor me djegie të brendshme, boshti me gunga është shumë i rëndësishëm
Për një motor me djegie të brendshme, boshti me gunga është shumë i rëndësishëm

6.3 Procesi i përpunimit të boshtit me gunga

Për të përpunuar boshtin me gunga, është e nevojshme të kaloni një proces me shumë hapa, konkretisht:

 • Hapi 1: Drejtoni pjesën e punës.
 • Hapi 2: Me kokën e ekspozuar, hapni vrima në qendër të dy qafave kryesore.
 • Hapi 3: Thërrimi i anës së boshtit me gunga ose përpunimi i vrimës në fllanxhë, qëllimi është të pozicionohet kur përpunohet fllanxha.
 • Hapi 4: Drejtoni dhe kontrolloni rrjedhjen kur lidhni boshtin në 2 vrimat qendrore.
 • Hapi 5: Përafërtimi dhe gjysëmfinimi i qafave kryesore, standardi është 2 vrima qendrore.
 • Hapi 6: Përafërt dhe gjysmëpërfundim i skajeve, sipërfaqeve të bërrylit.
 • Hapi 7: Mulliri i rrafshit të bërrylit, bluarja e shtyllës kryesore.
 • Hapi 8: Përpunimi i vrimave udhëzuese të vajit lubrifikues, vrimave të montimit të kundërpeshës.
 • Hapi 9: Unë dhe ram boshtin me gunga.
 • Hapi 10: Kontrolloni dhe rregulloni vrimën qendrore.
 • Hapi 11: Bluani përafërsisht dhe imët qafat kryesore.
 • Hapi 12: Bluarja e trashë dhe e imët e jakave, kur përfundoni jakat, zakonisht përdorni metodën e bluarjes në një mulli të specializuar me bosht me gunga ose në një bluarje rrethore me një vegël të përshtatshme. Mbytja është e njëjtë si kur është e përshtatshme.
 • Hapi 13: Bilanci dinamik.
 • Hapi 14: Mbarimi përfundimtar i qafës kryesore dhe qafës anësore.
 • Hapi 15: Inspektimi përfundimtar: Mbështetja e Luynet, kanali për vendosjen, brazda, kunja e vendndodhjes kundër rrotullimit, çanta, disku i ndarjes, leva shtrënguese.

Mund të thuhet se boshti me gunga dhe mekanizmi i boshtit të shufrës lidhëse luajnë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në funksionimin e motorit. Aktualisht motorët përdoren gjerësisht në jetë si pajisjet elektroshtëpiake (frigoriferë, pompa uji, furra me mikrovalë, …) apo pajisje teknologjike, … sidomos automjete (makina). automjete elektrike, motoçikleta elektrike, pirunët elektrikë etj.) .

Forklift elektrik HangCha
Forklift elektrik HangCha

Për pirunët që përdorin motorë me djegie të brendshme, aq më i madh është përdorimi i boshtit me gunga. Megjithatë, kur klientët kanë nevojë të zgjedhin një produkt forklift, ata do të konsultohen në detaje nga specialisti si dhe do t’u përgjigjen në detaje. Në Vietnam, Thien Son Forklift Joint Stock Company është distributori i vetëm dhe i vërtetë i pirunëve HangCha. Kjo është kompania numër 1 e makinave në Kinë, për shkak të cilësisë së mirë, produkteve të larmishme, çmimit më të lirë dhe garancisë më të mirë.

Më sipër është informacioni bazë për boshtin me gunga, si dhe për mekanizmin e boshtit të shufrës lidhëse. Shpresoj që artikulli të jetë i dobishëm për shumë njerëz. Nëse keni nevojë për të blerë një pirun, ju lutemi kontaktoni drejtpërdrejt linjën telefonike 0869 285 225 për këshillat dhe kuotat më të mira.

Shiko me shume:

 • Çfarë është një motor automjeti elektrik? Klasifikimi dhe aplikimi i përbashkët
 • Çfarë është një kuti ingranazhi? Struktura dhe parimi i punës

Hy vọng thông qua bài viết Cấu tạo, vai trò, cơ cấu trục khuỷu thanh truyền Cakhia TV trang web trực tiếp bóng đá miễn phí sẽ giúp ích được quý bạn đọc.

Related Posts

Effortless English là gì? – Pasal

Effortless English – Phương pháp học tiếng Anh nổi tiếng khắp thế giới, liều thuốc tuyệt vời giúp hàng triệu người chữa tận gốc căn bệnh giao…

Cách cài McMIX trên máy tính, phần mềm trộn đề thi trắc nghiệm

Phần mềm McMIX cho phép người dùng tạo các bộ câu hỏi trắc nghiệm khác nhau bằng cách trộn ngẫu nhiên các câu hỏi có sẵn. Phần…

Viết thư thăm hỏi chúc mừng sinh nhật ông bà

Tập Làm Văn lớp 4: Viết thư chúc thọ ông bà gồm 3 bài văn mẫu, có dàn ý chi tiết. Qua đó giúp các em học…

Phát biểu cảm nghĩ về bài Sông nước Cà Mau của Đoàn Giỏi

Đoạn trích “Sông nước Cà Mau” trích trong “Đất rừng phương Nam” sẽ được giới thiệu trong chương trình Ngữ văn lớp 6. Download.vn sẽ giới thiệu…

Kể lại một sự việc em lỡ gây ra khiến bố mẹ buồn phiền

Chủ thể: Hãy kể về một sự việc mà bạn đã vô tình gây ra khiến bố mẹ bạn bực mình Hãy kể về một sự việc…

Johann Sebastian Bach – A chronology

1685 Johann Sebastian Bach was born in Eisenach on 21 March. He retained many memories of his childhood in Eisenach throughout his life, including the family home…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *