‘Chí làm trai’ của người xưa và của thanh niên trong thời đại ngày nay

Rate this post

Nga poezia e Phan Boi Chau, Luu lamtumirë kur shkon jashtë vendit, mendoni për ‘vullnetin për të qenë djalë’ i të parëve dhe të rinjve në këtë kohë dhe epokë.

Disa ide mund të shprehen si më poshtë:

– Poema “Lamtumirë kur shkon jashtë shtetit” nga Phan Boi Chau tregon qartë vullnetin për të qenë bir i një heroi revolucionar: “Të jesh djalë duhet të jetë e çuditshme në botë – Të lëmë universin të lëvizë vetë”, “Dëshiroj të kalojmë. Deti Lindor ndjek krahët e erës – Të gjithë krimbat e argjendit dërgojnë në det”. Në atë kohë, vendimi për të qenë djalë ishte të “heqja malet për të mbushur rezervuarin”, aspirata për të bërë një karrierë të lavdishme, duke lënë një emër të mirë për botën.

– Në jetën e sotme ka ndryshuar vullneti i të rinjve për të qenë djalë, sepse kohët kanë ndryshuar. Klasa e sotme e të rinjve po jeton në një kohë paqeje dhe një epokë globalizimi. Për të ekzistuar dhe jetuar me kuptim, çdo person duhet të ketë një punë, të ketë një arsim, të ketë guxim dhe të jetë në gjendje të përshtatet me ndryshimet, të ketë cilësi dhe personalitet të mirë…

Por në thelb, “vullneti për të qenë djalë” i klasës së të rinjve është ende dëshira për të bërë gjëra të mëdha, për të pasur një nivel të lartë, për të qenë i suksesshëm në karrierë apo për të qenë i famshëm… Të gjitha këto janë gjëra për të krijuar një jetë për veten. veten dhe kontribuojnë në ndërtimin dhe mbrojtjen e Atdheut, duke krijuar një botë paqësore.

– Por, “vullneti për të qenë djalë” në këtë kohë nuk duhet kuptuar vetëm si vullnet i burrave. Gjatë periudhës feudale, për shkak të idesë së “respektimit të burrave dhe mosrespektimit të grave”, punët e grave nuk vlerësoheshin ose gratë nuk lejoheshin të merrnin pjesë në “aktivitetet ekonomike botërore”. Në këtë kohë, burrat dhe gratë janë të barabartë, “ekonomia botërore” nuk është më detyrë dhe përgjegjësi e vetme e burrave. Në fakt, ka shumë përfaqësuese të grave që kanë bërë gjëra të mëdha dhe të suksesshme në të gjitha fushat si shkencë, art, politikë dhe shoqëri…

– “Chi is a djalë” është një traditë e mirë ideologjike e të parëve dhe vlen edhe sot në jetë. Sepse në fakt është të jetosh me një ideal dhe një qëllim. Prandaj, çdo person, veçanërisht të rinjtë, duhet të përcaktojë për vete një ideal, një arsye për një jetë të shëndetshme. Kjo është mënyra e bukur për të jetuar.

Punë referimi

Phan Boi Chau (1867-1940) emri i vërtetë është Phan Van San, pseudonimi është Sao Nam, nga fshati Dan Nhiem, tani komuna Nam Hoa, rrethi Nam Dan, provinca Nghe An. Ai lindi dhe u rrit në gjendjen e humbjes së shtëpisë dhe dëshmitarit të dështimit të lëvizjes që kishte nevojë për Vuong kundër francezëve. Rënia e feudalizmit çoi në kolapsin e një sistemi feudal të vjetër dhe të vjetëruar ideologjik. Kjo situatë shtron një pyetje të madhe për gazetarët patriotë: Si ta shpëtojmë vendin? Në atmosferën e zymtë që mbështillte vendin në atë kohë, rrezet e shpresës shkëlqenin nga burimi i Librit të Ri, i cili përhapi idetë revolucionare demokratike borgjeze të Perëndimit me përmbajtje të ndryshme nga librat e shenjtë të mëparshëm. Aty mund të gjesh sugjerime magjepsëse për një mënyrë të re për të shpëtuar vendin, duke premtuar perspektiva për të ardhmen. Prandaj, konfucianistët e përparuar të kohës si Phan Boi Chau, Phan Chu Trinh ishin pionierë për të ecur përpara, pavarësisht nga rreziqet dhe vështirësitë.

Tham Khảo Thêm:  Dàn ý cảm nhận về nhân vật Đăm Săn trong đoạn trích Chiến thắng

Phan Boi Chau ishte një nga politikanët e parë patriotë që i hapi rrugën kauzës së luftës nacionalçlirimtare në drejtim të demokracisë borgjeze. Edhe pse karriera e tij ishte e pasuksesshme, ai do të jetë përgjithmonë një shembull i ndritshëm i patriotizmit të zjarrtë dhe vullnetit të palëkundur për të luftuar.

Gjatë jetës së tij, Phan Boi Chau nuk e konsideroi letërsinë si qëllim të jetës së tij, por gjatë veprimtarisë së tij revolucionare, ai mori në mënyrë aktive atë armë të mprehtë shpirtërore për të përhapur, promovuar dhe inkurajuar shpirtin e popullit vietnamez.zot patriotik i bashkatdhetarëve tanë . Talenti letrar, entuziazmi i vluar dhe përvoja në rrugën revolucionare ishin baza që Phan Boi Chau të bëhej një shkrimtar dhe poet i madh me vepra të shkëlqyera si: Vdekja e Vietnamit në histori (1905). ), Libri i gjakut të huaj (1906), Qendrore Prison (1914), Trung Quang Tam History (1913 -1917), Phan Boi Chau Chronology (1929)… Në vitin 1904, ai me shokët dhe togerët e tij themeluan Duy.Asambleja e re. Në vitin 1905, shoqata mbrojti lëvizjen Dong Du, duke dërguar të rinj elitarë në Japoni për të studiuar për të përgatitur forcën thelbësore për revolucionin dhe për të kërkuar ndihmën e forcave të jashtme. Para se të largohej, Phan Boi Chau shkroi poezinë Exodus për t’u dhënë lamtumirën miqve dhe shokëve:

Transliterimi i karaktereve kineze:

Mikrobioma mashkullore është e dobët dhe universi premton të lëvizë vetë. Kultivuesi njëqindvjeçar i moshës së mesme bie djathtas dhe sfondi është i ngarkuar pa lobe. Giang Son Tu sakrifikoi rrobat e tij, Hien Thanh Lieu këndonte natyrshëm çafka! Maj boshti i gjatë i Detit Lindor të kaluarën, Thien Trung bardhë romantike shumica e konkubinës.

Përkthimi i poezisë:

Të qenit djalë duhet të jetë e çuditshme në botë, Ha le të lëvizë vetë universi. Në rreth njëqind vjet keni nevojë për mua, Pas gjithë përjetësisë, askush? Lumi ka vdekur, të jetosh është më poshtërues, ku është i urti, duke mësuar përjetë! Duke dashur të kalojë pellgun Lindor nga era, Muon përkon me valët e argjendta për t’i dërguar në det.

Me një zë poetik pasionant dhe prekës, Luu Biet, kur shkoi jashtë vendit, portretizoi bukurinë romantike heroike të magjistratit revolucionar Phan Boi Chau, me ide të freskëta, të guximshme dhe entuziazëm të vluar. dhe dëshirën e zjarrtë në largim për të gjetur një mënyrë për të shpëto vendin Poema hapet duke pohuar vullnetin për të qenë djalë:

Të jesh burrë duhet të jetë i çuditshëm në botë, Ose le të lëvizë universi vetë.

Një poezi me shkronja kineze: Nxënësi mashkull është i dobët në hi hi. Dy fjalët hi, që do të thotë e rrallë, e çuditshme dhe e pazakontë, duhet të kuptohen si fjalë që flasin për madhështinë, madhështinë dhe madhështinë e punës që duhet të përballojnë burrat. Ky është edhe ideali i jetës së konfucianistëve në periudhën feudale. Përpara Phan Boi Chau, shumë njerëz përmendën chi-në mashkullore në poezi. Pham Ngu Lao në dinastinë Tran dikur pyeti veten: Emri i burrit ishte ende në borxh, Luong ishte i zënë ngushtë të dëgjonte historinë e Vu Hau (Rrëfim). Në ese, Nguyen Cong Tru pohon: Duke fituar një reputacion në parajsë dhe tokë, çfarë duhet të dihet me malet dhe lumenjtë… dhe theksoi: Chi është mashkull, veriu, perëndimi dhe lindja. katër tanke (chi heroike).

Tham Khảo Thêm:  Học 4 Bảng Chữ Cái Tiếng Nhật Nhanh Chóng, Dễ Hiểu

Djali i Phan Boi Chau e bindi brezin e ri në atë kohë në guximin, egërsinë dhe frymëzimin e tij të pasionuar romantik. Për të, të jesh djalë do të thotë të bësh gjëra të çuditshme, të bësh gjëra të jashtëzakonshme. Ajeti i parë e vërteton këtë. Vargu i dytë mbart një intonacion thirrës që plotëson kuptimin e fjalisë së parë: Njeriu që bën një njeri duhet të përfshihet në kthimin e botës, ndryshimin e kohërave, jo vetëm të shikojë kohën që ndryshon dhe qetësohet. normal, duke e pranuar veten si një i huaj. Në fakt, kjo është një vazhdimësi e aspiratës së personazhit lirik në këngën Playing Spring: Giang Son ende pikturon fytyrën e një burri, koha e Sinh duhet të kthehet për të ndryshuar kohët. Portreti i personazhit lirik në poezinë “Lamtumirë” shfaqet mjaft qartë në dy fjali. Është një person me shtat universal, i vetëdijshëm se duhet të mbajë mbi supe përgjegjësinë e përgjegjësive të mëdha. Ai person guxon të përballet me universin dhe universin për të pohuar veten. Dhëndri i Phan Boi Chau ka shkuar përtej ëndrrës së famës dhe pasurisë që shpesh lidhet me tre mbretëritë dhe pesë të përbashkëtat e konfucianizmit për të arritur një ideal shoqëror shumë më të gjerë dhe më fisnik.

Ai frymëzim dhe ide vjen pjesërisht nga ideali i inteligjencës ushtarake dhe njerëzve të konfucianëve të mëparshëm, por është më i avancuar për shkak të natyrës së tij revolucionare. Si rregull, fëmijët krijojnë rotacion, i cili është sens i zakonshëm, por Phan Boi Chau përqafon dëshirën për të rrotulluar në mënyrë aktive universin, në vend që ta lërë të rimojë vetë. Do të thotë gjithashtu se ai nuk i nënshtrohet fatit, rrethanave. Ai ideal përparimtar i ka dhënë personazhit lirik në poemë një shtat të madh, një qëndrim krenar, duke sfiduar me arrogancë universin.

Dy fjali reale shprehin ndjenjën e përgjegjësisë personale të poetit, i cili ishte edhe një revolucionar pionier para jetës:

Për rreth njëqind vjet, do të më nevojiten, Pas gjithë përjetësisë, askush?

Fjalia e tretë jo vetëm konfirmon praninë e personazhit lirik në botë por përmban edhe një mendim: Prania ime nuk është një ngjarje e rastësishme, e kotë; Prandaj, ne duhet të bëjmë diçka të madhe, të dobishme për jetën. Fjalia e katërt do të thotë se një mijë vjet më vonë, nuk do të ketë kush të vazhdojë punën e paraardhësit. “Egoja qytetare” e autorit u vendos mes kufirit njëqindvjeçar të jetës njerëzore dhe historisë mijëravjeçare të historisë. Afirmimi ka nevojë për mua jo për hir të kënaqësisë, por për të kontribuar në dinjitetin e njerëzve dhe për të shpëtuar emrin e pasardhësve. Pyetja retorike është gjithashtu një mënyrë më e fortë për të pohuar dëshirën e autorit për përkushtim dhe perceptim korrekt: Historia është një rrjedhë e vazhdueshme, që kërkon pjesëmarrjen dhe barrën e brezave të njëpasnjëshëm. Në katër vargjet e para, imazhet madhështore të natyrës si universi, qindra vjet dhe përjetësia kanë treguar frymëzimin romantik të lartë, që është burimi i forcës së besimit të personazhit lirik.

Në vitet e para të shekullit të njëzetë, pas dështimit të njëpasnjëshëm të kryengritjeve kundër kolonialistëve francezë, një pesimizëm dhe zhgënjim rëndonte rëndë në zemrat e patriotëve vietnamezë. Mentaliteti mbrojtës është shpesh i përhapur. Përballë asaj situate, poezia “Luu lamtumirë kur del” është menduar si një kambanë për të zgjuar patriotizmin, duke i nxitur njerëzit të ngrihen kundër pushtuesve të huaj.

Tham Khảo Thêm:  1 Tệ bằng bao nhiêu tiền Việt Nam (1 ndt = vnd)?

Në dy ese, Phan Boi Chau vendos vullnetin e tij për të qenë burrë në kontekstin real të historisë bashkëkohore:

Lumi ka vdekur, jeton më poshtërues, i urti ende studion kudo.

Turpi – nderi që parashtron autori lidhet me mbijetesën e vendit dhe të kombit: Lumi ka vdekur, të jetosh është më poshtëruese. Kuptimi i tij përputhet me këndvështrimin: është më mirë të vdesësh me nder sesa të jetosh i turpëruar në poezinë patriotike të Nguyen Dinh Chieu në fund të shekullit të 19-të.

Vargu i pestë shpreh një qëndrim vendimtar, të shprehur me gjuhën heroike, nga kontrasti midis jetës dhe vdekjes. Ky është temperamenti këmbëngulës, i paepur i njerëzve që nuk e pranojnë jetën poshtëruese të skllavërimit. Ide të reja poetike të natyrës revolucionare. Në fjalinë e gjashtë, Phan Boi Chau shprehu sinqerisht mendimin e tij për realitetin e hidhur të ndikimit të arsimit konfucian në situatën e vendit në atë kohë. Librat e shenjtorëve nuk janë të dobishëm në kohën e humbjes së shtëpisë. Pra, nëse vazhdoni ta ndiqni atë, do të jetë vetëm e kotë. Sigurisht, Phan Boi Chau nuk e ka mohuar plotësisht edukimin e tij konfucian, por një deklaratë e tillë do të ishte e guximshme për dikë që dikur ishte dishepull i oborrit konfucian. Ky guxim dhe aftësi dalluese rrjedhin së pari nga patriotizmi i zjarrtë dhe dëshira e zjarrtë për të gjetur një mënyrë të re për ta nxjerrë vendin nga skllavëria e mjerë. Phan Boi Chau beson se detyra praktike imediate është të shpëtosh vendin dhe të shpëtosh njerëzit, dhe të jesh Duy Tan, domethënë të mësosh ide të reja dhe përparimtare revolucionare. Poema nuk është thjesht për të shprehur vullnetin, por në fakt është një udhëtim i personazhit lirik:

Nëse doni të kaloni Detin Lindor me krahët e erës, do të dërgoni valë argjendi në det.

Imazhet madhështore në të dy fundet kanë një dimension kozmik: pellgu lindor, korsi i erës dhe të gjitha valët e argjendta. Gjithçka është si bashkimi në një me njerëzit në pozicionin e levitacionit.

Në origjinal, vargjet 7 dhe 8 janë të lidhura së bashku për të përfunduar një poezi të bukur: Njeriu ndjek erën e madhe nëpër Detin Lindor, i gjithë universi është i pamasë. qi phi). Të gjitha formojnë një tablo monumentale në të cilën personi është qendra, me krahë nga aspirata të mëdha, duke u ngjitur mbi realitetin e errët të ashpër, duke lundruar në qiellin dhe detin e gjerë. Poshtë atyre krahëve të shqiponjës janë valë të panumërta argjendi që ngrihen, shkumë e bardhë, si për t’i ndihmuar njerëzit të fluturojnë drejt e në horizontin e ëndrrave. Ky imazh epik ka ndezur besimin dhe shpresën për një brez të ri në një epokë të re.

Në fakt, largimi i Phan Boi Chau ishte një largim i fshehtë, duke parë vetëm disa shokë më të afërt. Edhe pse ka vetëm disa shkëndija ëndrrash përpara, ata që kanë shkuar për të gjetur një mënyrë për të shpëtuar vendin janë ende të etur dhe plot besim.

Diskutim për artikullin: ‘Chi është një djalë’ i të parëve dhe i të rinjve në ditët e sotme

Hy vọng thông qua bài viết ‘Chí làm trai’ của người xưa và của thanh niên trong thời đại ngày nay Cakhia TV trang web trực tiếp bóng đá miễn phí sẽ giúp ích được quý bạn đọc.

Related Posts

Viết thư thăm hỏi chúc mừng sinh nhật ông bà

Tập Làm Văn lớp 4: Viết thư chúc thọ ông bà gồm 3 bài văn mẫu, có dàn ý chi tiết. Qua đó giúp các em học…

Phát biểu cảm nghĩ về bài Sông nước Cà Mau của Đoàn Giỏi

Đoạn trích “Sông nước Cà Mau” trích trong “Đất rừng phương Nam” sẽ được giới thiệu trong chương trình Ngữ văn lớp 6. Download.vn sẽ giới thiệu…

Kể lại một sự việc em lỡ gây ra khiến bố mẹ buồn phiền

Chủ thể: Hãy kể về một sự việc mà bạn đã vô tình gây ra khiến bố mẹ bạn bực mình Hãy kể về một sự việc…

Johann Sebastian Bach – A chronology

1685 Johann Sebastian Bach was born in Eisenach on 21 March. He retained many memories of his childhood in Eisenach throughout his life, including the family home…

Tả cảnh buổi sáng trên nương rẫy lớp 5 (3 mẫu)

Tập Làm Văn lớp 5: Tả cảnh buổi sáng trên cánh đồng gồm 3 bài văn mẫu có dàn ý chi tiết, giúp các em học sinh…

Truyện cổ tích Thánh Gióng

Đột nhiên cô cảm thấy rùng mình khi đặt chân lên dấu chân lạ. Và từ đó cô có bầu. Đủ ngày đủ tháng, nàng sinh được…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *