Mua Trà Phổ Nhĩ Việt Nam

Rate this post

ÇFARË ËSHTË ÇAJI I VOGËL?

Emri Pu Er vjen nga një qytet me të njëjtin emër në provincën Yunnan (Kinë). Mijëra vjet më parë, qyteti i Pu Er ishte një qendër e tregtimit të çajit. Këtu sillet për shitje çaji i rritur në pjesë të Yunnan.

Kjo është arsyeja pse çaji i bërë në Yunnan quhet Pu Er Tra. Pas Revolucionit Kulturor, qyteti i Pu’er u riemërua Simao në 1950.

Por për shkak të manisë së çajit Pu Er, në vitin 2007, pushteti vendor ndryshoi emrin e vjetër në Pu Er. Dhe ky emër mbetet edhe sot e kësaj dite.

Çaj Pu-erh

Faktori i dytë që ndihmon në përcaktimin e çajit Pu-erh janë përbërësit që bëjnë çajin. Çaji Pu-erh është bërë nga gjethet e një varieteti të egër çaji të lashtë. Kjo shumëllojshmëri e lashtë çaji ka 2 grupe kryesore. Grupi i parë ka gjethe të mëdha çaji dhe një kërcell të madh kryesor. Grupi i dytë ka gjethe të vogla, shumë kërcell të vegjël që rriten nga një bazë.

Shumica e çajit Pu-erh bëhet nga grupi i çajit me gjethe të mëdha ose Dai Yep. Por ka ende disa që janë bërë nga varietetet e çajit me gjethe të vogla. Njihet gjithashtu si adhuruesit e çajit Pu Er Kim (ose gjethet e vogla Pu Er).

Përbërësit për përgatitjen e çajit Pu Er klasifikohen sipas moshës së pemës së çajit dhe rajonit. Mosha e çajit klasifikohet në 3 grupe. Materialet nga pemët e çajit qindra vjeçarë grupohen si I lashte. Pema e çajit dhjetëvjeçare quhet Pemë gjigante. Grupi i çajrave të rinj që janë mbjellë rishtazi quhet Çaji Thai Dia.

Bleni çaj Vietnamese Pu Er 5

Porositni çaj të vogël VIETNAM

Për t’u quajtur një Pemë e lashtë, pema e çajit duhet të jetë së paku 100 vjeç. Dhe sigurisht, cilësia e përbërësve të Co Thu është gjithmonë shumë më e lartë se grupet e çajit më të rinj.

Dhe një faktor tjetër i rëndësishëm që ndihmon në përcaktimin e vlerës së materialeve të çajit Pu-erh është rajoni. Në Yunnan ka fshatra ku çaji i tyre Pu-erh është shumë më i shtrenjtë se vendet e tjera.

Faktorët topografikë, toka, mikroklima, burimet e ujit dhe mikroorganizmat e bëjnë çajin Pu-erh në një rajon më të dallueshëm se rajonet e tjera. Përveç gjuetisë nga adhuruesit e çajit, vlera e çajit Pu-erh në atë zonë është shtyrë gjithnjë e më shumë në tru.

Sigurisht, gjithmonë do të ketë ‘mashtrim’. Çaji vjen nga rajoni më pak i njohur i çajit që imiton atë të famshëm. Pastaj edhe çaji më i ri është etiketuar si çaj Co Thu.

Prandaj, një dashnor i linjës së çajit Pu Er duhet të jetë i pajisur plotësisht me njohuri dhe përvojë të mjaftueshme për të dalluar atë që është e Vjetër Thu. Ose cilësia unike e një zone të caktuar çaji të famshëm.

FAZA E bërjes së çajit MAO

Përpara se të kishte ëmbëlsira të bukura me çaj, përpara se të kishte Pu-erh të papërpunuara ose të gatuara, të gjithë çajrat Pu-erh fillonin me ‘çajin mao’. Çaji Mao ose ‘çaji i papërpunuar’ është një formë e gatshme çaji e bërë nga gjethet e lashta të çajit.

Çaj Pu-erh, çaj Mao

Gjethet e lashta të çajit, pasi të mblidhen, do të jenë ‘maja e vrarë’, grimcuar dhe tharë. Arsyeja pse ‘çaji mao’ quhet çaj i papërpunuar është sepse këto gjethe çaji nuk janë ende çaj i plotë Pu-erh. ‘Çaji Mao’ shtypet në ëmbëlsira për t’u bërë Pu-erh i gjallë, ose fermentohet dhe më pas paketohet në ëmbëlsira Pu-erh të gatuara.

Fazat e përgatitjes së çajit Mao:

1. Thyerje

Gjethet e çajit pas vjeljes do të shpërndahen në mënyrë të barabartë në tenxhere me bambu për t’u ‘vyshkur’. Qëllimi i tharjes është të dehidratojë gjethet e çajit, duke i bërë ato më të zhdërvjellta. Falë kësaj, kur grimcohen, gjethet e çajit do të grisen dhe thyhen më pak.

Tham Khảo Thêm:  Kem Xóa Hình Xăm Vĩnh Viễn

Procesi i tharjes monitorohet nga afër nga prodhuesi i çajit. Sepse askush nuk dëshiron që gjethet e çajit të oksidohen aksidentalisht shumë. Gjethet e çajit zakonisht vyshken jashtë ose në një zonë të ajrosur mirë brenda.

2. Vrisni majanë

Vrasja e majave është faza ku hiqen ‘maja’ ose enzimat në gjethet e çajit. Duke i përzier gjethet e çajit në një tigan të nxehtë. Si rezultat, përbërësit që përbëjnë aromën e gjetheve të çajit nuk konvertohen nga oksigjeni në ajër. Përveç kësaj, ndihmon në reduktimin e shijes ‘të gjelbër’ si dhe të ‘hidhës’ të gjetheve të çajit të freskët.

Në Yunnan ose në rajonet veriperëndimore të çajit të Vietnamit, prodhuesit e çajit ende e vrasin majanë me një tigan. Në vend që të përdorni makina në formë fuçi si në rajonet e tjera të çajit.

Ndryshe nga çaji jeshil, çaji Pu-erh nuk është plotësisht i ‘fermentuar’. Domethënë, një pjesë e vogël e grupit të enzimave të polifenoloksidazës mbetet ende në gjethet e çajit.

Falë kësaj, kur bëni ëmbëlsira çaji të gjallë Pu-erh, ëmbëlsirat e çajit kur ruhen për një kohë të gjatë do të transformohen më mirë. Kur bëhen në Pu-erh të pjekur, gjethet e çajit gjithashtu fermentohen më mirë. Si rezultat, shija do të jetë edhe më e shijshme.

3. Vorbull

Pas trazimit për të ‘vrasur majanë’, gjethet e çajit duhet të kalojnë procesin e shtypjes. Gjethet e çajit shtypen për të prishur epidermën, si dhe sistemin qelizor të gjetheve të çajit. Kjo ndihmon në lirimin e përbërësve të shijes së gjetheve të çajit.

Për të mos përmendur kavanozin gjithashtu ndihmon që çaji pas produktit të përfunduar të jetë më i ekspozuar ndaj ajrit. Pra, kur ruhet për një kohë të gjatë ose fermentohet, çaji do të jetë gjithashtu më i lehtë për t’u konvertuar.

4. Tharje

Tradicionalisht, gjethet e çajit pasi të jenë grimcuar do të thahen duke u tharë në diell. Çaji i tharë do të ketë shijen e tij unike vetëm në çajin që thahet duke u tharë.

Megjithatë, për të siguruar rendimentin si dhe konsistencën në shije, shumë vende i kanë tharë së fundmi me tharëse.

Pas produktit të përfunduar, mund të shijohet çaji Pu-erh Mao. Madje mund të ruhet për një kohë të gjatë. Megjithatë, çaji Mao zakonisht duhet të kalojë në 2 faza të ndryshme. Për të krijuar një Pu-erh të gjallë dhe një Pu-erh të pjekur.

POPULLORE E GJETUR DHE NËNË POPULLORE

Puer jeton

Living Pu-erh është një grup çajrash Pu-erh që nuk i nënshtrohen fermentimit. Pas produktit të përfunduar, çaji Mao do të shtypet menjëherë në ëmbëlsira të çajit të gjallë Pu Er.

Ose çaji Mao do të ruhet për pak kohë që të fermentohet pak dhe më pas do të shtypet në ëmbëlsira. Këto ëmbëlsira të papërpunuara Pu-erh zakonisht kanë një shije më të butë dhe më të pasur se ato të shtypura nga çaji i freskët Mao.

Për shtypjen e tortës përdoren vetëm gjethe të bukura dhe të paprekura çaji. Çaji Mao peshohet dhe vendoset në qese pëlhure. Këto çanta prej kanavacë futen në shtyp.

Avulli që del nga presa i bën gjethet e thara të çajit të buta dhe të përtypura. Falë kësaj, kur shtypen, gjethet e çajit shtypen dhe ndërthuren fort në një tortë çaji.

Pas shtypjes, keku i çajit lihet në një raft druri të thahet ngadalë. Në varësi të përbërësve të çajit, torta e çajit do të thahet shpejt ose ngadalë. Nga disa orë në disa ditë, ndonjëherë një javë të tërë, torta e çajit do të thahet. Pasi torta e çajit të thahet, do të mbështillet me letër.

tortë çaji live pu-erh

Mbështjellja e letrës ndihmon që keku i çajit Pu-erh të mbetet në kontakt me ajrin. Falë kësaj, kur ruhet për një kohë të gjatë, torta e çajit do të transformohet si në aromë ashtu edhe në përbërjen kimike. Ëmbëlsira çaji të ruajtura ndër vite quhen Puer i vjetër.

Tham Khảo Thêm:  Thăm Trụ sở chính của Tổ chức Liên Hiệp Quốc

Një tortë çaji Pu-erh e gjallë besohet të arrijë një kulm shumëvjeçar prej 70 deri në 80 vjet. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet ta ruani çajin Pu Er për një kohë të gjatë për ta përdorur atë. Por keku sapo ka dalë nga furra, ose është ruajtur për disa vite, mund të përdoret.

Ëmbëlsira e vjetër e çajit Pu Er janë shumë të çmuara dhe të shtrenjta. Unë vetë, pas shumë vitesh grumbullimi, kam vetëm ëmbëlsira të bëra në vitet 1990. Kjo është pak më shumë se 30 vjet.

Sa më i ri të jetë çaji Pu-erh, aq më shpejt fermentohet. Për shembull, një tortë 5-vjeçare do të jetë shumë e ndryshme nga një tortë 10-vjeçare. Por torta 25-vjeçare nuk ndryshon shumë nga torta e 30-vjeçares.

Nëse është e mundur, duhet të ruani ëmbëlsira çaji, jo çaj Mao. Me të njëjtët përbërës të çajit, çaji Mao do të metabolizohet më shpejt se torta. Shumë njerëz mendojnë se sa më shpejt metabolizmi, aq më mirë. Megjithatë, kur ruaja të njëjtin lloj çaji në formën e ëmbëlsirave dhe çajit Mao, zbulova se ëmbëlsirat me jetëgjatësi u zhvilluan më mirë se çaji Mao për sa i përket shijes dhe çajit.

Shumë njerëz gjithashtu kanë zakon të blejnë bukë dhe pastaj ta thyejnë atë në copa të vogla në mënyrë që çaji të fermentohet shpejt. Nga përvoja ime, nuk mendoj se duhet bërë. Mendoj se kur e lini tortën të plotë, duket se mikroorganizmat në gjethet e çajit futen me forcë në një hapësirë ​​të vogël. Si rezultat, gjethet e çajit metabolizohen më mirë me kalimin e kohës.

Pu Er Çin

Pu-erh Chin është një grup çajrash Pu-erh që duhet t’i nënshtrohen një procesi ‘pas fermentimit’. Kjo fazë konsiston në grumbullimin e çajit Mao, spërkatjen me ujë dhe mbuluar me kanavacë për të rritur nxehtësinë gjatë procesit të zierjes.

Çaji i përfunduar Pu-erh i shtohet ndonjëherë çajit të sapokrijuar për të stimuluar rritjen më të shpejtë të mikroflorës. Çaji Pu-erh konsiderohet të jetë plotësisht ‘i pjekur’ pas një periudhe prej 45 deri në 60 ditë. Por ka raste kur prodhuesit ndalojnë pirjen herët për të krijuar çaj Pu-erh pjesërisht të pjekur.

Përgatitja e çajit Nine Pu-erh është shumë më e ndërlikuar sesa Living Pu-erh. Çdo prodhues ka metodën dhe recetën e vet. Prandaj, për të përshkruar në detaje se si të bëni Pu Er Chin është diçka që pak njerëz e kuptojnë.

tortë çaji i pjekur pu-erh

Procesi i bërjes së Pu’er Chin u krijua për të simuluar shkurtimin e fermentimit afatgjatë të Pu’er Chong. Në vend që të presim për dekada, duhen vetëm dhjetëra ditë.

Receta Pu’er Nine besohet të ketë lindur në vitin 1973. Kur prodhuesit e Pu’er në Yunnan mësuan se si të bënin ‘çaj të zi’ nga kolegët e tyre në Guangdong. Në këtë kohë, të gjitha kompanitë e çajit janë në pronësi të shtetit kinez, kështu që është e lehtë të mësosh nga njëri-tjetri.

Për shkak të mënyrës së përgatitjes së çajit të pjekur Pu-erh mësohet nga mënyra se si të bëhet “çaj i zi”. Prandaj, Pu Er Chin mund të klasifikohet si Pu-erh ose Çaj i Zi, që të dyja janë pjesërisht të sakta.

Hulumtimet analitike tregojnë se çaji Pu Er Chin ka një përbërje kimike dhe mikrobiome të ngjashme me Puer i vjetër. Megjithatë, Pu Er Chin nuk mund të jetë si Pu Er i Vjetër për sa i përket shijes apo çajit.

Vetë çaji Pu Er Chin gjithashtu mund të ruhet për një kohë të gjatë. Por transformimi i shijes nuk do të jetë aq i madh sa çaji Raw Pu-erh. Çaji i pjekur Pu-erh që është ruajtur për disa vite është zakonisht më i ëmbël dhe aroma e ‘kalbur’ (amoniakut) për shkak të procesit ‘pas leshit’ do të zhduket.

Tham Khảo Thêm:  72 Km H Tương Ứng Bao Nhiêu Mét ...

SI TË MBËSHTETNI ÇAJIN E VOGËL

për të Ruajtja e çajit Pu-erh Në mënyrën më optimale, duke ndihmuar kështu çajin të metabolizohet shpejt dhe në mënyrë të barabartë, duhet t’i kushtoni vëmendje 3 faktorëve të mëposhtëm:

  1. Ajer i paster
  2. Temperatura e ftohtë
  3. Lagështia e moderuar

Çaj Pu-erh

Nëse dëshironi që torta e re e çajit Pu-erh të konvertohet më shpejt, duhet ta vendosni tortën e çajit në kapëset speciale të përdorura për vendosjen e çajit Pu-erh. Këto kapëse shpesh shiten në vendet ku shesin çaj Pu-erh.

Pas vendosjes në këto kapëse, ëmbëlsirat e çajit duhet të vendosen në një raft druri. Kjo tortë është rreth disa centimetra nga tjetra. Torta e çajit Live Pu-erh duhet të mbahet në një vend të veçantë. Nëse keku është gatuar, duhet të vendoset në një vend tjetër.

Raftet e çajit Pu-erh duhet të mbahen në një dhomë të freskët dhe të ajrosur. Si një dhomë me një grilë ose një dritare. Ose pikërisht në xhamin e shtëpisë. Lagështia në dhomë duhet të jetë rreth 70-80%. Temperatura e dhomës nuk duhet të jetë shumë e nxehtë. Për sa kohë që ju vetë ndiheni të ftohtë dhe të ajrosur.

Ju duhet të blini një termometër elektronik dhe higrometër për të monitoruar mjedisin e dhomës. Nëse bie shi ose bie shi, duhet të mbyllni derën e xhamit të raftit të çajit për të reduktuar lagështinë. Ose mund të shtoni disa qese tharëse në çaj.

Nëse nuk dëshironi që çaji të fermentohet shpejt, tortën e çajit duhet ta vendosni në një qese me zinxhir. Mbyllni grykën e çantës.

SI TË BËJMË ÇAJ TË VOGËL PHUONG

Në thelb, krahët e çajit Pu Er janë shumë ‘të trashë’, kështu që ky çaj duhet të zihet me ujë të vluar 100 gradë Celsius. Vetëm në këtë temperaturë mjafton të nxirren të gjithë përbërësit e shijes së gjetheve të çajit.

Përveç kësaj, ju duhet të zgjidhni një lloj kazan me mbajtje të mirë të temperaturës. Si të gjitha llojet e enëve të mira prej balte vdekje e ngrohtë. Personalisht, më pëlqen të përdor enë balte Tu Ne për të bërë çaj Living Pu Er. Sidomos çaji i ri Living Pu Er.

Arsyeja është se dheu Tu Ne ndihmon në zbutjen e shijeve “të hidhura” që gjenden në ëmbëlsirat e çajit që janë shumë të reja. Kjo ndihmon për ta bërë çajin më të ekuilibruar. Më pak derdhje kur gatuani ëmbëlsira çaji me shije të forta.

Sa i përket çajit Pu Er Chin, më pëlqen të bëj çajnik Doan Ne. Për shkak të kësaj toke, mendoj se ndihmon për të reduktuar erën e ëmbëlsirave të çajit të gatuar fllad. E bën çajin më pak ‘të nuhatur’ dhe e bën më të theksuar erën karakteristike ‘yndyrë’ të Pu Er Chin.

Blini Çaj Vietnamez Pu Er 6

Raporti i çajit dhe ujit varet nga shija dhe shija e çdo personi. Nëse keku i çajit është i lehtë dhe i përzier me çaj ajri, mund të bëj rreth 7 g çaj për 100 ml ujë. Tortë me çaj me ajër të moderuar, 5 g çaj për 100 ml ujë. Sa i përket ëmbëlsirave të çajit ‘intensiv’ me ajër, 3 g çaj për 100 ml ujë.

Koha e zierjes varet edhe nga lloji i çajit. Për çdo lloj çaji, unë e shikoj kohën ndryshe. Ashtu si çaji i gjallë Pu-erh, uji i parë duhet të zhytet për një kohë. Lëvizja e dytë mund të jetë më e shkurtër ose e barabartë me të parën. Lëvizja e tretë duhet të jetë e barabartë ose më e gjatë se lëvizja e parë. Vendet e mëposhtme duhet të shtojnë më shumë kohë.

Për shembull: 30s, 20s, 40s, 60s, 90s, 120s. Ziejeni derisa të mbarojë çaji. Çaji i mirë Pu-erh mund të bëjë 6 deri në 8 pije, gjë që është krejt normale.

Hy vọng thông qua bài viết Mua Trà Phổ Nhĩ Việt Nam Cakhia TV trang web trực tiếp bóng đá miễn phí sẽ giúp ích được quý bạn đọc.

Related Posts

Cảm nhận của em về câu thơ Mẹ là ngọn gió của con suốt đời

Cảm nhận của em về bài thơ “Mẹ là ngọn gió cho đời tôi” là một chủ đề hay trong chương trình học Ngữ Văn lớp 6….

Giải thích câu Tốt gỗ hơn tốt nước sơn (17 mẫu)

Vẻ bề ngoài đẹp đẽ sẽ mai một theo thời gian, chỉ có vẻ đẹp bên trong là tồn tại vĩnh viển. Bởi vậy, ông cha ta…

Ý nghĩa hoa bách hợp là gì? Ý nghĩa các màu hoa bách hợp

Mỗi loài hoa với một màu sắc khác nhau lại mang những ý nghĩa khác nhau. Bồ công anh cũng vậy. Vậy ý nghĩa màu sắc của…

Những cách tạo dấu mũi tên trong Word mà không phải ai cũng biết

Trong quá trình soạn thảo, sẽ có lúc bạn cần chèn hoặc vẽ các mũi tên để làm rõ hoặc nhấn mạnh nội dung cần trình bày….

Đại tướng với vấn đề phát huy nhân tố con người trong sức mạnh

Về sức mạnh chiến đấu của quân đội, Đại tướng Võ Nguyên Giáp chỉ rõ: “Quan điểm của chủ nghĩa Mác – Lê-nin về mối quan hệ…

Phân tích bộ mặt tàn ác, bất nhân của lũ tôi tớ, tay sai chế độ thực

Tuyển tập những bài văn hay theo chủ đề Phân tích bộ mặt tàn ác, vô nhân tính của bọn đầy tớ, đao phủ của chế độ…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *